Értesítjük az érdeklődőket, hogy Európai Nyelvi Díjat kapott a soproni Többnyelvű Szivárvány Óvoda. Az Európai Bizottság Által indított kezdeményezés célja, hogy elismerésben részesítse az idegen nyelvek tanítása terén megvalósuló példaértékű és innovatív programokat.

A szakértői bizottság véleményének egy részét az alábbiakban idézzük:

“A soproni Többnyelvű Szivárvány Óvoda pályázata egy remek, a korai többnyelvűségre nevelő, Magyarországon egyedinek mondható olyan program, mely természetesen illeszkedik a soproni többnyelvű és több kultúrájú környezetbe, kihasználja a helyi adottságokat és a környezet adta lehetőségeket. A többnyelvű nevelés megvalósítására az „egy személy-egy nyelv” módszert alkalmazzák, melyhez egy-egy magyar, német és horvát nyelvű óvónőt foglalkoztatnak. Az európai szellemiség megvalósításának tökéletes példáját adja azzal, hogy a német, mint világnyelv tanítása mellett megismerteti a gyerekeket egy másik szomszédos ország nyelvével, a horváttal is. Az óvoda egy missziót tölt be a többnyelvűség elősegítésében, a más kultúrák tiszteletében – mindezt három nyelven. Az is elmondható róla, hogy egy tudatos, jól egymásra épülő elemekből álló koncepció mentén fejti ki hatását, amely különösen e határrégióban bír nagy jelentőséggel, és az Európai Nyelvi Díj szempontjából is – az idei prioritást is tekintve – releváns.”

A díjazott programra épül a Goethe Intézettel együttműködésben “Mit Kinder Deutsch lernen” elnevezésű új német nyelvi program, az általános iskola alsó tagozatának részére.

A jövőben továbbképzések felajánlásával tervezzük az új német nyelvi program szeléskörű terjesztését.

Európai Nyelvi Díj 2020